Davant l’actual conflicte bèl·lic a Ucraïna, des de l’EBC-Girona volem compartir les reflexions i valoracions que hem fet a la llum dels valors i el model de societat que volem i pel que treballem.

 

  1. Els valors fonamentals de l’EBC són la dignitat humana, la cooperació, la sostenibilitat ecològica i la democràcia. En aquesta guerra, com en totes, trobem el major atac a la dignitat humana possible, la resposta més allunyada a la cooperació, la destrucció i el malbaratament de recursos més inútil i destructiu i també la censura, la imposició dels polítics i militars, les lleis d’excepció, els abusos legals, l’obligació de lluitar o fugir… En definitiva, el més oposat a la gestió democràtica i participativa d’una societat i de la resolució de conflictes.
  2. D’entrada creiem que és inacceptable i injustificada aquesta guerra perquè estem en contra el recurs a la violència, vingui d’on vingui.
  3. Creiem que està demostrat que la violència no resol els conflictes i deixa unes conseqüències que són la llavor de nous conflictes. A l’EBC sempre hem sabut que la forma més humana de resoldre conflictes és la cooperació i no la competència. La guerra és la competència portada als pitjors extrems i manté les idees de domini, de prepotència, de la justificació de mitjans i de la necessària derrota de l’altre que tan inserides tenim en el model de negoci del nostre sistema econòmic.
  4. L’actual control dels mitjans de comunicació de tots els països fa molt difícil valorar els fets i veiem com tots els bàndols apel·len a bones raons per a entrar en guerra. Mentrestant la desinformació i la manipulació de les emocions està essent posada al servei de les causes bel·ligerants.
  5. Sense entrar en detall en l’anàlisi de causes, difícilment podrem entendre el conflicte sense considerar l’actual marc d’enfrontament entre els grans “imperis” (Rússia-Xina-USA) i també tot un seguit fets històrics i socials que han propiciat ser on som ara.
  6. I si bé hi ha unes causes immediates hi ha també unes causes estructurals que han propiciat tots els factors que han desencadenat la guerra. Som una societat que valora poc la dignitat, la cooperació, l’amor a la terra i la democràcia. És terrible una guerra però més terrible és encara veure com els estats mantenen exèrcits generosament finançats preparats per a fer-la en qualsevol lloc i moment.
  7. Ens commou i deixa perplexos veure la inevitabilitat dels esdeveniments i la poca capacitat que tenim els qui volem altres models de relacions humanes, i també internacionals, per a fer impossibles aquestes catàstrofes humanes.