Davant l’actual conflicte bèl·lic a Ucraïna, des de l’EBC-Girona volem compartir les reflexions i valoracions que hem fet a la llum dels valors i el model de societat que volem i pel que treballem.
- Els valors fonamentals de l’EBC són la dignitat humana, la cooperació, la sostenibilitat ecològica i la democràcia. En aquesta guerra, com en totes, trobem el major atac a la dignitat humana possible, la resposta més allunyada a la cooperació, la destrucció i el malbaratament de recursos més inútil i destructiu i també la censura, la imposició dels polítics i militars, les lleis d’excepció, els abusos legals, l’obligació de lluitar o fugir… En definitiva, el més oposat a la gestió democràtica i participativa d’una societat i de la resolució de conflictes.
- D’entrada creiem que és inacceptable i injustificada aquesta guerra perquè estem en contra el recurs a la violència, vingui d’on vingui.
- Creiem que està demostrat que la violència no resol els conflictes i deixa unes conseqüències que són la llavor de nous conflictes. A l’EBC sempre hem sabut que la forma més humana de resoldre conflictes és la cooperació i no la competència. La guerra és la competència portada als pitjors extrems i manté les idees de domini, de prepotència, de la justificació de mitjans i de la necessària derrota de l’altre que tan inserides tenim en el model de negoci del nostre sistema econòmic.
- L’actual control dels mitjans de comunicació de tots els països fa molt difícil valorar els fets i veiem com tots els bàndols apel·len a bones raons per a entrar en guerra. Mentrestant la desinformació i la manipulació de les emocions està essent posada al servei de les causes bel·ligerants.
- Sense entrar en detall en l’anàlisi de causes, difícilment podrem entendre el conflicte sense considerar l’actual marc d’enfrontament entre els grans “imperis” (Rússia-Xina-USA) i també tot un seguit fets històrics i socials que han propiciat ser on som ara.
- I si bé hi ha unes causes immediates hi ha també unes causes estructurals que han propiciat tots els factors que han desencadenat la guerra. Som una societat que valora poc la dignitat, la cooperació, l’amor a la terra i la democràcia. És terrible una guerra però més terrible és encara veure com els estats mantenen exèrcits generosament finançats preparats per a fer-la en qualsevol lloc i moment.
- Ens commou i deixa perplexos veure la inevitabilitat dels esdeveniments i la poca capacitat que tenim els qui volem altres models de relacions humanes, i també internacionals, per a fer impossibles aquestes catàstrofes humanes.
En el punt 4. Sembla que es digui que hi ha una simetria d’arguments per entrar en guerra en els dos països.
Però en aquest cas hi ha un atac unilateral.
D acord en que la guerra no és un bon sistema. Però un cop hom ha estat envaït què ha de fer? Hi ha una resposta no violenta efectiva davant de grans exerercits?
Hola Joan Manel:
Gràcies pel teu comentari sobre el nostre escrit referent a la guerra a Ucraïna.
A partir de la teva aportació hem tingut un debat intern sobre aquestes qüestions que planteges. Ha sigut profitós i ha donat lloc a iniciatives complementàries. Et fem arribar ara els nostres comentaris i accions a partir de la teva intervenció al nostre web. Veuràs que ha sigut ben fecunda!
Planteges tres coses que comentem per separat.
1. Sembla que has entès que defensàvem que hi ha “una simetria d’arguments” entre els dos bàndols com si això volgués dir que tenen el mateix grau de responsabilitat. De fet al punt 4 es diuen tres coses:
a) Ens manipulen amb la informació. (Última frase)
b) Tots els bàndols apel·len a bones raons. (No vol dir que ho siguin)
c) És difícil fer una valoració dels arguments per la manipulació dels mitjans.
Aquesta limitació dificulta la comprensió dels fets però no ens fa negar-los. Que hi ha una guerra, que hi ha una invasió, que hi ha una legítima defensa, no es posa en dubte en cap moment. O sigui que en realitat el punt 4 simplement exposa la dificultat de fer una valoració objectiva de les causes del conflicte.
2. La teva segona opinió és que hi ha un atac unilateral. Pel que sabem ha sigut així en aquesta fase final del conflicte però els fets històrics s’entenen millor amb el context i l’esclat d’una guerra no és una improvisació ni la reacció d’un boig sinó que és el resultat del fracàs de molts anys de diplomàcia: 1. Per dividir el món en blocs de poder bons i dolents, 2. no ser capaços d’incloure Rússia a Europa i 3. saltar-se sistemàticament acords i tractats (per part de l’OTAN està clar i no coneixem amb detall el conflicte entre Ucraïna i el Dombàs que imaginem complex). I segurament hi ha més consideracions que tot i no negant la invasió ajuden a entendre que els fets tràgics col·lectius mai no són esdeveniments inevitables ni aïllats. Ens falta aquesta actitud activa en la pau per a evitar allò que desencadena la guerra.
3. I aquí ens hem plantejat també la tercera qüestió que ens comentes. Quan tot ja ha fracassat, com podem exercir la legítima defensa amb el màxim respecte per la pau i la convivència?
Et comentem algunes idees que han sortit en el debat: La resposta no violenta “més efectiva” seria la resistència civil pacifica + negociació + recolzament per part de països i organismes neutrals. La resistència, la negociació i l’aliança no són rendició ni passivitat, són accions de pau.
Per tal de donar una resposta pacifista davant l’invasor, primerament hi hauria d’haver-hi una bona organització ciutadana, la qual no existeix ni a Ucraïna ni a cap país que sapiguem.
Davant la nostra limitada capacitat de donar resposta a una pregunta tan gruixuda com la que planteges hem consultat i demanat assessorament a l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau) que s’ha posat en contacte amb nosaltres i ens ha ofert una activitat formativa sobre aquest tema que ens hem afanyat a acceptar.
O sigui que en breu farem una sessió formativa sobre el tema de la resistència pacífica a les invasions per part d’exèrcits. Et convidem a participar i també a seguir-nos a les xarxes socials. Des d’allà podràs assabentar-te de les nostres activitats i projectes.
Gràcies un cop més per la teva aportació i fins quan vulguis.