EBC GIRONA

Entitats EBC Girona

Adhereix-te a EBC Girona

PARTICIPA EBC GIRONA

Entitats associades

Logo embotits La Selva

Embotits La Selva: la primera empresa gironina, i una de les pioneres a Catalunya, a fer el Balanç del Bé Comú

Embotits La Selva pertany al grup d’empreses pioneres a Catalunya, i és la primera gironina,  que completa el seu Balanç del Bé Comú (BBC en endavant). D’ençà que en Josep Albertí Lapedra i la Mercè Bosch van fundar la seva carnisseria a Campllong el 1917, que va esdevenir un referent a la comarca en embotits de qualitat, fins a l’empresa càrnia que avui segueix combinant innovació i tradició, han passat més de cent anys i dues generacions de la família Albertí. Ara La Selva ha fet un pas més en línia amb el compromís ètic i mediambiental manifestat en la seva política de qualitat, seguretat alimentària i medi ambient. Se situa a l’avantguarda defensant els valors fonamentals de l’Economia del Bé Comú (EBC): dignitat humana, solidaritat i justícia social, sostenibilitat mediambiental i transparència i participació democràtica.

El BBC és l’eina desenvolupada des del moviment de l’Economia del Bé Comú per mesurar tot allò, positiu o negatiu, que genera una empresa amb la seva activitat més enllà dels guanys monetaris. Així, quantifica l’aportació feta al benestar de totes les seves parts interessades: proveïdors, inversors, treballadors, clients i entorn social i ambiental, incloses les generacions futures. En altres paraules, quant contribueix una empresa al Bé Comú. La puntuació màxima – 1000 – correspon a un comportament exemplar, zero indica que s’està complint amb la legislació i es puntuen sota zero els comportaments amb un impacte negatiu.

El model econòmic de l’EBC, iniciat a Àustria el 2010, recorda que els diners són un mitjà i no una finalitat per l’economia. L’objectiu principal de l’economia és la generació de benestar, i per tant cal monitorar la contribució al bé comú de les organitzacions per valorar-ne els resultats. L’EBC és una aproximació viable per la transformació sostenible del capitalisme a Europa i al món. Així ho considera el 2015 el Consell Econòmic i Social Europeu quan fa un dictamen favorable per a la implantació de l’EBC en l’estratègia europea 2020.

A la pràctica, en fer el BBC, Embotits La Selva assumeix que vol controlar la cadena de subministrament de matèria primera amb criteris econòmics, socials, ambientals i de proximitat. També es compromet a una gestió econòmica transparent i a dur a terme actuacions per la lluita contra el canvi climàtic, a promoure llocs de treball més segurs i amb la participació de totes les persones treballadores i a col·laborar amb iniciatives socials del territori, entre altres actuacions relacionades amb l’EBC. Aquest procés ha estat dut a terme amb el suport de l’Associació EBC Girona, vinculada a les associacions catalana, espanyola i internacional. Totes elles promouen i difonen l’EBC a través de la formació i l’acompanyament a persones, empreses, organitzacions i municipis en la transició cap a aquest.

 

Xavier Albertí

Entrevista a Xavier Albertí, president d’Embotits La Selva.

FEDAC

FEDAC Sant Narcís és una escola emblemàtica gironina, i també la primera escola del Bé Comú de la ciutat i comarques de Girona, després que va fer el seu primer Balanç del Bé Comú (curs 2020-21).

FEDAC és una fundació educativa amb 25 escoles de Catalunya immerses en un procés de transformació profunda: treballen en xarxa amb l’objectiu ambiciós, però alhora il·lusionant i compromès d’oferir una proposta de valor al sistema educatiu de Catalunya a través del projecte #avuixdemà2024. Aquest projecte il·lusionant i compromès, ha inclòs la identificació de l’Economia del Bé Comú com un model amb els valors del qual s’identifiquen els centres educatius FEDAC, i cap al que volen promoure que avancem com a societat.

FEDAC Sant Narcís és una escola emblemàtica gironina, i també la primera escola del Bé Comú de la ciutat i comarques de Girona, després que va fer el seu primer Balanç del Bé Comú (curs 2020-21). Ho va fer en un període particular i difícil, ja que va coincidir amb el primer curs complet amb COVID 19 a les nostres vides. Volem saber com va anar tot i com ho valoren, gairebé un any després de la sessió de Cloenda, en que la Montserrat Junyent i en Fernando Lorenz van presentar-ne els resultats.

 

Entrevista a Xavier Batlle, President de la FEDAC

Entrevista a Xavier Batlle, President de la FEDAC

Institut Català del Suro

La Fundació Institut Català del Suro (ICSuro) s’ha autoavaluat per desplegar el seu Balanç del Bé Comú.

L’Institut Català del Suro (ICSuro) és una fundació privada sense ànim de lucre i de caràcter científic que té com a missió la valorització del sector surer.

ICSuro s’ha autoavaluat per desplegar el seu Balanç del Bé Comú fruit dels seu interès en minimitzar l’impacte social, ambiental i econòmic de l’entitat en línia amb la sensibilitat ambiental del sector surer. El model internacional de l’Economia del Bé Comú (EBC) estableix eines i models que han de permetre abordar reptes de present i futur com l’emergència climàtica o la desigualtat social i avançar cap a un model econòmic més just dins dels límits ecològics del nostre planeta.

La Fundació Institut Català del Suro és membre de l’Associació EBC Girona, Grup Local gironí del moviment internacional Economy for the Common Good d’acord amb la seva motivació per buscar alternatives al model de relacions econòmiques vigents basades en la competència i el monopoli i que permetin assegurar la viabilitat del sector sobre uns fonaments ètics basats en la cooperació i el respecte amb els valors humans i el planeta.

Més informació >

 

Albert Hereu ICSuro

Entrevista a Albert Hereu, director de la Fundació Institut Català del Suro

logo Irene Bosc

Irene Bosc, creacions tèxtils

Des d’una masia prop de Girona, en un petit taller, Irene Bosc converteix teixits en productes bonics. Especialment jerseis a mida, vestuari per espectacles i fundes per furgonetes

Els materials que utilitza són, en general, de producció local, de fibres naturals i sovint amb certificats ecològics. Per així, oferir productes amb una empremta ecològica més sostenible.

Més informació >

logo fotovol

Fotovol, enginyeria i instal·ladora de sistemes fotovoltaics

Fotovol és una empresa d’enginyeria i instal·lació de sistemes de generació d’energia fotovoltaica dedicada a la projecció i execució d’instal·lacions sobre cobertes, sòl i marquesines, que treballa principalment com Epecistes (Engineering, Procurement and Construction) per mitjans i grans projectes fotovoltaics.

Ofereixen un servei integral que engloba tots els aspectes d’una instal·lació fotovoltaica, des de l’estudi previ de la instal·lació, fins a la seva posada en funcionament, passant per la realització d’estudis econòmics, energètics, legals i administratius.
Compromesos amb el futur, des de Fotovol  s’esforcen per promoure la formació, la cura del medi ambient, i l’economia del bé comú.

Més informació >

Organitzacions que han fet balanç del bé comú a Catalunya

organitzacions que han fet balanç del be comú a Catalunya