EBC GIRONA

Entitats EBC Girona

Adhereix-te a EBC Girona

PARTICIPA EBC GIRONA

Entitats adherides

Logo embotits La Selva

Embotits La Selva: la primera empresa gironina, i una de les pioneres a Catalunya, en fer el Balanç del Bé Comú

Embotits La Selva pertany al grup d’empreses pioneres a Catalunya, i és la primera gironina,  que completa el seu Balanç del Bé Comú (BBC en endavant). D’ençà que en Josep Albertí Lapedra i la Mercè Bosch van fundar la seva carnisseria a Campllong el 1917, que va esdevenir un referent a la comarca en embotits de qualitat, fins a l’empresa càrnia que avui segueix combinant innovació i tradició, han passat més de cent anys i dues generacions de la família Albertí. Ara La Selva ha fet un pas més en línia amb el compromís ètic i mediambiental manifestat en la seva política de qualitat, seguretat alimentària i medi ambient. Se situa a l’avantguarda defensant els valors fonamentals de l’Economia del Bé Comú (EBC): dignitat humana, solidaritat i justícia social, sostenibilitat mediambiental i transparència i participació democràtica.

El BBC és l’eina desenvolupada des del moviment de l’Economia del Bé Comú per mesurar tot allò, positiu o negatiu, que genera una empresa amb la seva activitat més enllà dels guanys monetaris. Així, quantifica l’aportació feta al benestar de totes les seves parts interessades: proveïdors, inversors, treballadors, clients i entorn social i ambiental, incloses les generacions futures. En altres paraules, quant contribueix una empresa al Bé Comú. La puntuació màxima – 1000 – correspon a un comportament exemplar, zero indica que s’està complint amb la legislació i es puntuen sota zero els comportaments amb un impacte negatiu.

El model econòmic de l’EBC, iniciat a Àustria el 2010, recorda que els diners són un mitjà i no una finalitat per l’economia. L’objectiu principal de l’economia és la generació de benestar, i per tant cal monitorar la contribució al bé comú de les organitzacions per valorar-ne els resultats. L’EBC és una aproximació viable per la transformació sostenible del capitalisme a Europa i al món. Així ho considera el 2015 el Consell Econòmic i Social Europeu quan fa un dictamen favorable per a la implantació de l’EBC en l’estratègia europea 2020.

A la pràctica, en fer el BBC, Embotits La Selva assumeix que vol controlar la cadena de subministrament de matèria primera amb criteris econòmics, socials, ambientals i de proximitat. També es compromet a una gestió econòmica transparent i a dur a terme actuacions per la lluita contra el canvi climàtic, a promoure llocs de treball més segurs i amb la participació de totes les persones treballadores i a col·laborar amb iniciatives socials del territori, entre altres actuacions relacionades amb l’EBC. Aquest procés ha estat dut a terme amb el suport de l’Associació EBC Girona, vinculada a les associacions catalana, espanyola i internacional. Totes elles promouen i difonen l’EBC a través de la formació i l’acompanyament a persones, empreses, organitzacions i municipis en la transició cap a aquest.

 

Xavier Albertí

Entrevista a Xavier Albertí, president d’Embotits La Selva.

FEDAC

FEDAC Sant Narcís és una escola emblemàtica gironina, i també la primera escola del Bé Comú de la ciutat i comarques de Girona, després que va fer el seu primer Balanç del Bé Comú (curs 2020-21).

FEDAC és una fundació educativa amb 25 escoles de Catalunya immerses en un procés de transformació profunda: treballen en xarxa amb l’objectiu ambiciós, però alhora il·lusionant i compromès d’oferir una proposta de valor al sistema educatiu de Catalunya a través del projecte #avuixdemà2024. Aquest projecte il·lusionant i compromès, ha inclòs la identificació de l’Economia del Bé Comú com un model amb els valors del qual s’identifiquen els centres educatius FEDAC, i cap al que volen promoure que avancem com a societat.

FEDAC Sant Narcís és una escola emblemàtica gironina, i també la primera escola del Bé Comú de la ciutat i comarques de Girona, després que va fer el seu primer Balanç del Bé Comú (curs 2020-21). Ho va fer en un període particular i difícil, ja que va coincidir amb el primer curs complet amb COVID 19 a les nostres vides. Volem saber com va anar tot i com ho valoren, gairebé un any després de la sessió de Cloenda, en que la Montserrat Junyent i en Fernando Lorenz van presentar-ne els resultats.

 

 

Entrevista a Xavier Batlle, President de la FEDAC

Organitzacions que han fet balanç del bé comú a Catalunya

organitzacions que han fet balanç del be comú a Catalunya