El passat 14 de febrer, a la Casa de Cultura de Girona, vam poder gaudir d’un moment de celebració: les escoles FEDAC d’Anglès, Salt, i Pont Major de Girona van fer públic el seu Balanç del Bé Comú (BBC).

Què vol dir això? Doncs vol dir que la comunitat FEDAC connecta, vibra amb la filosofia de l’Economia del Bé Comú (EBC) i que s’ha pres seriosament transitar-hi i fer-se seu l’ideari que proposa.

Per això, després d’uns mesos intensos de treball acompanyats per consultors de l’EBC, les escoles (cadascuna pel seu compte i també en col·laboració entre elles), han estat reflexionant i analitzant la seva acció diària en relació als valors EBC i com els apliquen als seus grups d’interès. O sigui, com treballen els valors de la dignitat humana, la solidaritat, la justícia social, la sostenibilitat ecològica i la transparència i participació en la seva interacció amb proveïdors, empreses financeres, personal docent i administratiu, alumnat, famílies i l’entorn social.

Els resultats són interessants per què indiquen una tendència en la bona direcció, però encara més que els resultats és bo el procés que ha fet cadascuna de les escoles perquè li ha permès de reflexionar sobre aspectes que estan en sintonia amb la filosofia EBC i d’altres que necessiten una millora.

En les breus explicacions del professorat i de l’alumnat dels centres, van aparèixer referències a la sostenibilitat mediambiental, a la transparència interna, a les organitzacions TEAL, a l’accessibilitat amb les famílies, a la cooperació amb altres entitats, a la participació de l’alumnat, a fer comunitat més enllà de l’escola… Tot plegat, bons indicadors del tarannà que es desprèn d’aquestes escoles.

Des d’EBC Girona vam tenir l’oportunitat d’explicar breument qui som i que estem oberts a sumar energies per tal d’arribar tan lluny com sigui possible.

Per completar la jornada, embotits La Selva, empresa gironina compromesa amb l’EBC, va aportar-hi generosament una mostra dels seus productes.

Ens hem de felicitar per aquest esdeveniment, i creiem que aquesta suma és una empenta d’energia per a tots plegats. Endavant!