Desenvolupament sostenible a les zones rurals

El districte de Höxter s’està convertint en una regió pionera en el canvi sistèmic amb l’ajut del model econòmic basat en el valor de l’economia del bé comú. Tres municipis i deu empreses s’han compromès amb l’economia del bé comú, tot i que s’espera que se’n segueixin més. Hi van participar més de 2.000 ciutadans.

Els resultats del projecte LEADER de dos anys “Common Good Region District Höxter” es presentaran demà dia 27 d’abril de 2021.

 

“El focus de la vida econòmica se situa en el benestar de les persones”, segons diu l’article 24, paràgraf 1 de la constitució de l’estat de Renània del Nord-Westfàlia. I aquest és també l’objectiu de la Fundació per a l’Economia del Bé Comú de Renània del Nord-Westfàlia. Dos anys després de l’inici del projecte LEADER, “Districte de la regió del bé comú Höxter”, val la pena donar una ullada a la província de Westfàlia Oriental, perquè aquí s’està desenvolupant un canvi sistèmic.

 

Economia del Bé Comú (EBC)

Què és això?

El 2019, la Fundació per a l’Economia del Bé Comú de Renània del Nord-Westfàlia va començar a posar en contacte autoritats locals, empreses, institucions educatives i ciutadans amb les idees de l’Economia pel Bé Comú del districte de Höxter.

L’objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones de la regió: més dignitat humana, solidaritat, justícia, sostenibilitat ecològica i codecisió. Amb aquest enfocament orientat als valors, l’acció tant econòmica com personal s’orienta més sistemàticament al bé comú que abans.

 

L’èxit parla per si sol

Tres ciutats – Steinheim, Brakel i Willebadessen – hi participen i ja utilitzen el mètode innovador de l’anomenat “Balanç del bé comú” per al seu desenvolupament organitzatiu. Altres municipis han expressat el seu interès.

A més, actualment hi ha deu empreses en el procés comptable, des del fabricant d’aigües minerals i begudes Graf Metternich a Steinheim, passant pel Biolandhof Engemann de Willebadessen fins a l’eG Volksbank unit amb seu a Brakel. I la llista d’altres parts interessades creix.

Els ciutadans de la regió també s’han implicat, ja que un “Test individual del bé comú” per a l’autoavaluació de l’orientació personal al bé comú també formava part del projecte. Amb aquesta finalitat, a finals de 2020 es van fer enquestes a més de 2.000 ciutadans de la regió.

 

“Aquest és un èxit considerable i subratlla que el districte de Höxter s’ha convertit mentrestant en una regió pionera en el tema de l’economia del bé comú”, diu el fundador de la fundació, Albrecht Binder.

Va ser el farmacèutic de Steinheim qui es va mostrar convençut de la idea de l'”economia del bé comú” de l’autor austríac Christian Felber i qui va crear la fundació el 2017.

Des de llavors ha dut a terme la visió d’una economia ètica de mercat, de cooperació en lloc de competència i sostenibilitat en lloc d’explotació a la regió de Westfàlia Oriental. Només set mesos després de llegir el llibre de Christian Felber, va presentar el primer Balanç del Bé comú per a la seva farmàcia i les tres branques que li pertanyien en aquell moment.

 

Els empresaris responen preguntes com ara:

  • Quina utilitat té el producte / servei?
  • Com d’ecològica és la producció, distribució i eliminació?
  • Com de respectuosos amb el medi ambient són els treballadors que van a la feina?
  • Com d’humanes són les condicions laborals?
  • Les dones i els homes es promocionen i paguen per igual?

“La dinàmica del projecte” Districte Höxter de la Regió del Bé Comú” és realment sorprenent. Una vegada més demostra la sòlida cohesió social a la nostra regió”, diu l’administrador del districte Michael Stickeln (CDU), fent un resum positiu del projecte.

“Estic segur que altres ciutats i empreses continuaran utilitzant els avantatges de l’economia per al bé comú en el futur i, per tant, ompliran el projecte de vida a llarg termini”, va dir Stickeln.

 

El Balanç del bé comú com a eina de canvi

Per tant, l’activitat emprenedora ja no es mesura només en termes de facturació i beneficis, sinó també segons criteris socials i ecològics.

Finalment, un auditor independent revisa l’informe i atorga punts en una escala des de menys 3.600 fins a més 1.000.

“L’elaboració del Balanç del bé comú hauria de ser obligatori per a totes les empreses algun dia”, exigeix ​​Christian Felber, cofundador de l’EBC.

“Les organitzacions amb una bona qualificació no només podrien ser preferides pels consumidors, sinó que també haurien de ser preferides per l’Estat, per exemple per rebre subvencions o amb un tipus impositiu comercial més baix”.

 

Esdeveniment final

L’esdeveniment final presenta digitalment els resultats del projecte LEADER “Common Good Region District Höxter”.

El 27 d’abril de 2021, la Fundació Gemeinwohl-Ökonomie NRW us convida a l’esdeveniment digital de conclusió del projecte LEADER “Common Good Region District Höxter”.

  • Hi haurà entrevistes amb els participants del projecte i el cofundador de GWÖ, Christian Felber.
  • El contingut i els resultats del projecte es posaran a disposició amb els responsables del projecte Christian Einsiedel i Christoph Harrach, i també entrevistes en vídeo als implicats en el projecte.

La inscripció a l’esdeveniment en línia és gratuïta a través d’aquest enllaç.

 

Foto: Katja Krajewski