Donem per començat oficialment el curs per EBC Girona després de la 1a Reunió de Coordinació que vam celebrar dissabte 17 en el nou format Matinal d’EBC. Contents de trobar-nos de nou, renovats i alguns morenets de les vacances, ens vam trobar presencialment al Centre Cívic del Pla de Palau, i simultàniament en línia, unes quantes de les persones que dediquem part de la nostra activitat (i en aquest sentit activistes) a impulsar l’Economia del Bé Comú (EBC) per Girona i Comarques.

La novetat més visible enguany és que la trobada substitueix el format anterior de dues reunions separades. És aviat per dir com resulta, si millor, pitjor o igual que l’antic, però l’ambient de complicitat i fins i tot il·lusionat, davant els reptes i oportunitats que tenim davant, ens ajuda a ser optimistes. Com algun tema va haver de caure de l’ordre del dia per manca de temps, mirarem de ser més sintètics en el futur, tot i tenir en compte que a la primera reunió cal refrescar i posar al dia coses que en les següents no caldrà. Convé destacar també la part final, amb tema a debat – Formació, presentat per en Josep Ma C. – acompanyat d’un aperitiu ecològic de proximitat i saludable, que va animar a la conversa distesa. En Carles C. va recollir el testimoni gràfic de l’esdeveniment (per això no apareix a les fotos). Gràcies a tots per participar.

Com serà aquest curs? Moltes de les notícies que ens arriben esbossen un marc general difícil i pessimista per aquest hivern en diversos àmbits: macroeconòmic, social, ecològic-planetari, etc. Segueix vigent avui la descripció dels temps VICA – caracteritzats per la Volatilitat, la Incertesa, la Complexitat i l’Ambigüitat – i a més observem una tendència a la definició, en els darrers anys, que apunta cap a un entorn més aviat hostil (pandèmia, canvi climàtic, creixement de la desigualtat…Uf!). Davant la tessitura seguim plantats i picant pedra, com també d’altres, per transformar el món d’acord amb els valors EBC. Creiem que la Dignitat Humana, La Solidaritat – Justícia Social, la Sostenibilitat Mediambiental i la Transparència i Participació Democràtica són el denominador comú, acceptable arreu, per avançar cap a un estil de vida possible i satisfactori, malgrat haver de decréixer (ho tenim clar al primer món), inclusiu i en què cadascú tingui l’oportunitat de desenvolupar el seu potencial en favor propi, de la comunitat dels H. Sàpiens i del ecoistemes terrestres.

Com ho concretem nosaltres? Pensem que l’aplicació del Balanç del Bé Comú (BBC) en el dia a dia ens serveix en molts àmbits com a taula de comandament, eina d’avaluació i per donar a conèixer el que fem i com ho fem. A punt de començar l’experiència pilot internacional d’etiquetatge ètic dels productes de què coneixem la petjada en el Bé Comú, perquè els seus productors han fet el BBC, a EBC Girona volem treballar en el nostre propi balanç, com no podria ser d’altre forma. Davant el derrumbament del capitalisme a l’ús, ja està prou normalitzat parlar-ne, tenim la poncella d’un model econòmic nou, el de l’EBC, i treballem per co-crear amb altres propostes germanes – com les Economies Social i Solidària, Circular, Col·laborativa, Donut, Feminista, Verda i Blava – i aconseguir les condicions favorables per fer una activitat econòmica centrada en les persones, que estimi el planeta, i que tingui els diners com a mitjà, no com a objectiu. Seguir endavant difonent i empenyent l’EBC a la nostra zona d’influència enguany suposarà adreçar-nos i acompanyar gent, jove i no tant, centres educatius, empreses i municipis, encetar una nova edició del curs d’introducció a l’EBC i múltiples gestos d’oferir la mà i agafar les que se’ns acosten, per seguir teixint la xarxa de col·laboració en pro del Bé Comú a què aspirem. Confluir és una part fonamental de l’estratègia. Ens estem arremangant i qui vulgui sumar serà ben rebut, que “casa meva és casa vostra, si és que hi ha cases d’algú”.