Text: Maria Crehuet Wennberg
(A la imatge: La jove activista climàtica Leah Namugerwa)

Aquesta és la COP de l’aplicació d’acords anteriors, i del finançament, ja que fins ara s’ha parlat més que no pas s’ha actuat.

Dies 9-10-11 i 12 de novembre 2022.

Segons notícies diverses….

Segons infoLibre:

Es constata que, a part dels països convidats i de les ONG’s que hi estan com a observadores, però que també fan les seves accions paral·leles, hi ha inscrits a la Conferència, més “lobbistes” (un 25% més) de les empreses d’energies fòssils que els que hi va haver a Glasgow (COP 26 – 2021). Una anàlisi de les persones inscrites denuncia la presència de 636 persones vinculades a les companyies de petroli, gas i carbó que estan inscrites per a participar en aquesta cimera. El compte l’han fet 3 ONG observadores independents que exigeixen expulsar aquest tipus de participants de les cimeres anuals, ja que només miren pels seus interessos i tracten de minar els pocs avanços que s’hi puguin fer per tal de reduir les emissions d’efecte hivernacle.

Els autors de l’informe diuen que “els grups de pressió del tabac no serien benvinguts a una cimera sobre salut, i els traficants d’armes no poden promoure el seu comerç en una convenció per a la pau. Els que perpetuen l’addicció als combustibles fòssils en el món no haurien de passar les portes d’una conferència sobre el clima”

La major part de “lobbistes” són dels Emirats Àrabs Units, un dels grans exportadors de petroli del món. Que, a més, acollirà la COP 28 l’any que ve…

Tot i que Putin no hi fa presència, Rússia és el segon país que més personal ha enviat per a pressionar a favor del petroli i el gas. A més, els observadors també han trobat altres assistents afiliats directament a multinacionals que treballen per a petrolieres.

Els tres organismes que han recollit les dades a partir de la llista d’assistents facilitada per l’ONU, diuen que no hi són reflectits aquells delegats que treballen a favor de la banca, ni tampoc els de les empreses de transport, o la ramaderia i agricultura intensives, i per això el nombre de lobbistes que dificulten les negociacions podria ser molt més gran.

L’aspecte crucial és la descarbonització, reduir la petja de carboni i de metà, responsables principals de l’escalfament. I científics i activistes expliquen les xifres -indefugibles i terribles- mentre que els responsables polítics defensen les seves postures nacionals, que no sempre encaixen amb els objectius ja acordats en altres cimeres. I la indústria vigila i tracta d’influir en les decisions que s’adoptin.

També critiquen que mentre aquests grups de pressió són benvinguts a la cimera, centenars d’activistes pel clima no han pogut anar a Egipte per l’altíssim preu dels vols, dels hotels i les dificultats que ha posat el govern egipci per a obtenir el visat. Però també hi ha hagut més de 150 persones detingudes, segons denuncia Amnistia Internacional.

Phillip Jakpor, de CAPPA, una organització africana pels drets humans diu: S’ha dit que aquesta és la “COP africana” però, com es poden abordar els greus problemes del continent quan els delegats dels combustibles fòssils superen els dels països africans?

Segons El Confidencial

Els joves prenen la paraula pel planeta: “Ens obligueu a pensar com adults perquè vosaltres no ho feu.”

Mentre es van celebrant les diferents sessions, dijous 11 arriba la participació del Youth and Future Generations Day.

També hi ha hagut la presentació de l’informe del Grup d’Experts d’Alt Nivell de l’ONU sobre els compromisos d’emissions zero.

Segons el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres (que diuen que segueix on fire aquesta cimera), “Hem de tenir tolerància zero amb el greenwashing”

El mateix diu Eva Saldaña, directora de Greenpeace: “La gran batalla es el greenwashing.”

És per això que s’encarregarà un estudi per detectar i no tolerar les falses promeses climàtiques.

La WWF (World Wide Fundation for Nature – Fons Mundial per a la Natura) diu que “No veu que hi hagi cap progrés en temes com les finances o indemnitzacions, o accions per a pèrdues o danys, encara que hi ha senyals que durant la segona setmana es compleixin aquests objectius de la cimera”

Segons El País. Planeta futuro

S’ha d’apostar pels arbres per a sobreviure al canvi climàtic. Suport a les polítiques públiques de protecció, restauració i gestió sostenible dels boscos, cada cop més necessaris per a contrarestar l’escalfament global

D’altres informacions

  • Representació històrica de petrolieres.
  • Joe Biden arriba a la COP27 amb el desafiament de reduir les emissions de carboni.
  • S’esperen diàlegs sobre la descarbonització de la indústria dels fertilitzants, les indemnitzacions per pèrdues i danys a les víctimes de la crisi climàtica, i el suport als països en desenvolupament econòmic
  • I el primer acord és “debatre” (encara la inconcreció) una indemnització per a les víctimes del clima i la promesa (més promeses) d’aconseguir accions climàtiques conjuntes.
  • Catalitzar el finançament per accions urgents a curt termini.
  • Es necessiten inversions per valor de bilions de dòlars cada any per obtenir les transformacions ràpides i de gran abast necessàries per a crear un món amb zero emissions i desenvolupar resiliència per als més vulnerables.
  • Si aquesta COP tracta de l’aplicació dels acords anteriors (que van quedar només en paper) també s’ha de centrar a passar comptes.
  • Activistes climàtics celebren una contra-cimera a Barcelona: “La COP27 és paper mullat”. Un centenar de persones han participat en unes jornades de debat sobre l’emergència climàtica que ha culminat en una marxa de protesta contra “la falta d’ambició dels governs”

 

Ordis, 13 de novembre del 2022