Des de l’Economia del Bé Comú donem inici al projecte “AMB ULLS D’EBC”, amb objectiu de donar visibilitat a les injustícies del funcionament actual de l’economia i de les relacions socials.

 

Explicació del projecte

 

Les propostes de l’EBC són eines poderoses per a criticar el model que tenim i per a proposar alternatives realistes i eficaces. És com si tinguéssim un ull crític i eficaç que ens permet valorar els fets quotidians sota el filtre dels valors de l’EBC. I això és el que volem proposar: mirar amb ulls d’EBC.

Llegim notícies o veiem fets pel carrer o ens passen coses que d’alguna manera ens fan pensar en un funcionament molt millorable de la nostra economia i de les relacions socials i justament són aquests estímuls els que ens poden fer pensar en com haurien de ser les coses per generar bé comú.

 

Economia del Bé Comú

L’Economia del Bé Comú proposa un model econòmic fonamentat en la cooperació, en lloc d’en la competència i orientat al bé comú, més que al guany i l’acumulació de capital. Tot sota el guiatge dels valors que la majoria volem veure reflectits en el nostre dia a dia i que tan escassos són en el terreny econòmic:

  • Dignitat humana.
  • Solidaritat i justícia social.
  • Sostenibilitat i democràcia.
  • Transparència.

 

Són molts els àmbits de reflexió -pràcticament tots- i moltes les propostes de l’EBC. Cada cop ens serà més senzill posar llum al que ens desagrada i indigna i, d’aquesta manera, no només contribuirem a la solució del problema sinó que ens farà sentir proactius i compromesos, i escapar del trist paper de només lamentar i queixar-nos.

 

És moment d’alçar la veu

Aprofitem aquestes oportunitats i animem-nos a expressar i compartir aquests pensaments crítics. Us convidem a activar la mirada EBC per a jutjar i opinar dels fets dels quals sou testimonis. Qualsevol fet del que sou conscients i que creieu que es pot millorar, sigui d’actualitat com la COVID-19 o les eleccions o més atemporal com la pobresa o la contaminació; Ja sigui concret com una conversa amb un veí o general com la lectura d’un manifest polític; Ja sigui per a denunciar com per a mostrar com a exemple; Sigui des de la reflexió personal o des de la pulsió emocional… tot és susceptible de ser vist amb ulls d’EBC.

EBC es mulla en temes com la desigualtat salarial, l’acumulació de diners i propietats, les pensions públiques, la democràcia econòmica, la mida de les empreses, la limitació de riquesa individual, el fons intergeneracional, els serveis públics, els fons comunals, la fiscalitat diferenciada i tantes altres coses, que segurament ens serà senzill posar-hi aquesta mirada comparativa.

Però també podem parlar de temes que l’EBC no s’ha plantejat perquè cap tema o aspecte humà no és aliè als valors fundacionals de la dignitat, la solidaritat i justícia social, la sostenibilitat i la participació i transparència.

 

Què demanem?

La proposta és que us animeu a fer l’exercici d’obrir l’ull de l’EBC i mirar. Potser no sabreu veure encara algunes concrecions però aquesta descoberta serà també positiva i compartible!

 

Canals de comunicació

Podeu fer-nos arribar les vostres reflexions per escrit a ebcgirona@gmail.com.

Poden ser de qualsevol tipus, des d’una frase a un escrit llarg. Nosaltres les difondrem entre la comunitat d’EBC per tal que arribi més lluny encara. Si la vostra opinió és assumida per la nostra associació, us demanarem que ens deixeu difondre-la en nom de l’EBC-Girona. Si no fa referència a un tema que pensem que és específic de l’EBC o trobem resistències a acceptar-la tal com la presenteu, la difondrem igualment a títol personal vostre.

Us encoratgem a parlar del que veieu: no només ens enriquirà a tots sinó que vosaltres mateixos esdevindreu persones més crítiques i constructives.

Gràcies per endavant.

Equip Coordinador EBC-Girona.